Fläckar på kläder eller andra textilier

bild-2Här hittar du tipsen och råden hur du ska få bort till exempel läppstiftsfläcken på skjortkragen eller stearinet från duken. Det kan vara komplicerat att få bort vissa fläckar. Men ge inte upp!
För att få det bästa resultatet så gäller det att behandla fläcken så fort som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir fläcken att behandla. Försök ta bort fläcken från plagget innan du lägger det i tvättmaskinen. För annars är risken att fläcken sätter sig djupare. Är du rädd att plagget ska bli missfärgat så testa att göra behandlingen på ett mindre synligt ställe på plagget först. För att vara riktig säker på att inte plagget blir mer skadat.
Läppstift: Kan vara mycket svårt att få bort eftersom det är ett färgämne med en oljig bas. Behandla fläcken så fort som möjligt. Här är några tips!

Jordnötssmör – sprid en liten mängd av jordnötssmör på fläcken, låt torka ca 30 minuter och tvätt sedan med varmt vatten och diskmedel, upprepa tills fläcken är borta. Läs mer om detta på nodaddy.se där vi hittade detta tips.
Rakkräm – fungera som en förtvätt låt det sitta cirka 10 – 15 minuter, sedan tvätta plagget som vanligt.
Salt – fungerar bara på färska fläckar, blanda salt och vinäger, gnid på pastan och låt sitta minst i 15 minuter, torka bort saltpastan och fläcken är borta.
Hårspray – spraya på fläcken, vänta minst 15 minuter, torka bort överflöd med en fuktig trasa. Om fläcken är kvar tar hårspray, låt sitta och tvätta sedan med milt diskmedel.
Alkohol – gnugga in alkoholen på fläcken, skölj sedan med kallt vatten efteråt. Detta är metoden att använda på tyger som inte går att tvätta i tvättmaskin.
Nu till andra svåra fläckar:bild-4
Stearin – Kan vara lite knivigt att få bort. Dels ska du få bort stearinet och det brukar bli en fettfläck kvar efter man har fått bort stearinet – Lägg duken mellan hushållspapper och ta ett strykjärn och varm så att stearinet smälter. Då är det bara fettfläcken kvar och den får du bort med ren bensin, går att köpa i mataffären av märket Gripen, låt ligga i cirka 10 minuter. Tvätta sedan duken i tvättmaskinen efter tvättrådet. För att får bort bensinlukten häller du cirka en ½ dl 24 % ättiksyra i tvättmaskinen.
Rödvin – Ta en kastrull och slå i mellanmjölk eller fet mjölk. Låt det sjuda, får inte koka. Låt mjölken svalna lite. Om plagget är av bomull så behöver mjölken vara rätt så varm och svalnar lite mer om det är nylonplagg. Blötlägg själva fläcken i cirka 15 -20 minuter innan du tvättar det enligt tvättrådet.
Fläckar på kläder eller andra textilier
Tuggummi – Kan du lägga plagget i frysen så gör det och bryt bort tuggummit. Blir det rester kvar så badda med T-röd
Gräsfläckar, vet alla hur lätt det är att få, speciellt när man har barn – Häll flytande Galltvål på fläcken och gnid in rejält. Låt verka i cirka 15 minuter. Fukta en svamp och gnid igen, tillsätta mer galltvål vid behov. Badda med vatten tills löddret är borta.

bild-5 Rostfläckar – Ta citronsyra upplöst i varmt vatten och flytande Galltvål och låt verka i cirka 15 minuter. Gnid till en effekt uppstår. Tvätta enligt tvättråd. Prova annars med bara Galltvål och gnid in ordentligt.
Olja – Ta gnid in fläcken men Yes diskmedel och låt verka cirka 20 minuter. Tvätta sedan efter tvättråd.
Blod – Blod ska alltid sköljas bort i KALLT vatten. Då koagulerar inte blodet på samma sätt, vilket gör att det blir lättare att få bort. Ta gärna salt och vatten och gnid in på fläcken först och låt verka cirka 15 minuter innan du sköljer plagget i kallt vatten med salt i. Till en liter vatten har 10 msk salt

Bläck – Tvätta i tvålvatten, med T-Röd eller med citronsyralösning, ½ tsk citronsyra och 1 dl vatten. OBS! Citronsyra kan bleka textil. Eller prova med saften av rabarber, citron eller sur mjölk. Du kan även placera textilen på en absorberande tygtrasa och fukta fläcken med alko gel. Gamla fläckar kan blekas i solen.bild-32
Bär – Doppa tyget i kokande vatten eller kokande mjölk om tyget tåler hettan. Tvätta citronsyralösning eller blek äldre fläckar i solen som är fuktade med citronsaft.

Fläckar på kläder och textiler
Choklad – Gnid på fläcken med mjölk eller med såpa. Låt verka i 10 minuter. Tvätta i kallt vatten.

Frukt – Använd citronsyralösning om tyget tåler det. Annars doppa plagget i kokande mjölk eller tvätta med lite ättika i vattnet.
Klister – Gnid in fläcken med matolja och tvätta sedan plagget enligt tvättrådet. Tyg utan acetat eller silke kan fuktas med aceton utan olja, men testa färgfastheten först.
bild-33Svett – Doppa i kokande vatten eller tvätta fläcken med utspädd ättika.
Te – Doppa i kokande vatten om plagget tåler det eller tvätta fläcken med mjölk. Det går även att bleka fläcken med citronsyra eller ättika.
Trycksvärta – Använder du såpa eller T-Röd på fläcken.
Banan – Spola fläcken med hett vatten. Skulle inte fläcken försvinna så badda med ofärgat diskmedel, och lägg plagget i varm mjölk.
Blyerts – Försök sudda bort blyertsfläcken med suddgummi, eller häll på ofärgat diskmedel och vänta några timmar. Tvätta sedan plagget enligt tvättråd.
Kåda – Ta och badda med ren sprit eller T-Röd. Tvätta sedan plagget enligt tvättråd.

Skokräm – Gnugga in fläcken med flytande tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
Blåbär – Doppa fläcken i kokande vatten om plagget tåler det. Dessutom går fläcken lättare bort om det först får ligga en stund i filmjölk innan du tvättar plagget som vanligt i tvättmaskinen.
Urinfläck på madrassen – Behandla fläcken med såpa eller ättika. Har olyckan precis hänt så strö över bikarbonat eller potatismjöl på fläcken. Låt det torka och dammsug sedan bort bikarbonatet eller potatismjölet.