Splodge Fläckapotek

För att vara beredd på de mesta i fläckväg så är det bra att alltid ha vissa saker hemma för att kunna ta tag i bild-18fläcken direkt och behandla den snabbast möjliga. De saker vi presenterar finns att köpa i en helt vanlig matvaruaffär annars skriver vi var i så fall. Lycka till!
Vi på Splodge rekommenderar dessa saker!
Rengöringsmedel:

Galltvål – är ett måste i ditt apotek. Det biter i princip på alla fläckar. Galltvål består helt och hållet av naturliga ämnen. Den är biologisk nedbrytbar och inga konserveringsmedel eller parfymer är tillsatta. Tvålen är består av vegetabilisk kokosolja och palmolja och tvålens gröna färg kommer från klorofyll vilket underlättar när man tar bort fläckar från växter av alla de slag. Dessutom så består tvålen av oxgalla som gör att tvålen bryter ner fettfläckar och olja. Verken blekmedel eller optiska vitmedel är tillsatta.

Galltvål går att köpa på till exempel Clas Ohlsson, HemTex, färgaffärer eller hobbyaffärer.

24 % Ättiksyra (sprit) – Vilket är mycket frätande och det gäller att vara försiktig vid användandet.
Klorin – Är ett starkt rengöringsmedel.
Vinäger – Används oftast till när man lagar mat.
Potatismjöl – Används i matlagning. Bra uppsugningsförmåga.

Splodge Fläckapotek

Såpa – Naturligt rengöringsmedel.
Citron– och Vinsyra – Används till matlagning när man konserverar mat.
Yes, diskmedel – Rengör smutsig disk.

T-Röd – Kan användas till rengöring, lösningsmedel, frostskydd, bränsle till spritkök. Därför väldigt brandfarligt. Brukar finnas i speciella skåp i affären. Väldigt giftigt!
Citron – Inte bara en frukt utan dessutom suverän till så mycket mera.
Aceton utan olja – Rengöringsmedel
Ammoniak – Rengöringsmedel
Ren Bensin – Rengöringsmedel

Splodge Fläckapotek

Dessa hjälpmedel är bra att ha hemma:
Strykjärn – För att värma eller smälta bort saker
Borste – Både stora som små, rotborste, diskborste, tandborste beroende vad det är för fläck du ska ta bort.

bild-20Tvättsvamp – Både med eller utan grön yta.
Svinto – Bra att gnugga rent när det har bränt fast.
Papper – Med stor sug förmåga för att få bort vatten och man inte har tillfälle att kunna torka på annat vis.
Trasor – Som till exempel gamla T-shirts eller andra plagg i bomull
Tops – Används för att bland annat rengöra små fläckar på ömtåliga ytor
Hink – För att ha vatten eller annat blandning i.
Kastrull eller vattenkokare – Att koka vatten i och kunna lägga i blöt när det behöver vara varmt

Rengöring med Citron

Något som är det av de bästa sakerna som du kan använda i din städning där hemma är citron. För dels är den helt naturlig och miljövänlig. Citron är dessutom perfekt om du vill ta bort obehagliga lukter, rengöra och till och med om du vill bleka lite.
Få bort dålig lukt från din kyl – Gör förs och främst rent i ditt kylskåp. Kasta allt som är för gammal, luktar illa eller är mögligt. Tvätta rent med något milt rengöringsmedel så som diskmedel och vatten. Torka torrt. Lägg sedan in en halv citron med snittytan uppåt för att få bort dålig lukt i kylskåpet. Funkar även i ett skafferi.
Slipp stinkande sopor – Du kan även skala en citron och lägg skalet i soppåsen i köket. På detta vis så slipper du stinkande sopor.bild-21
Rengöra din mikro – Blanda saften från en citron med lite vatten i en skål. Lägg sedan citronen i skålen. Ställ in skålen i mikron och kör full effekt i 5 minuter. Låt verka i ytterligare 5 minuter. Sedan är det bara till att torka av mikron med en trasa och alla matrester förvinner på ett kick.
Kalkavlagringar – Har du kalkavlagringar i duschen, badrummet eller i köket. Gnid då citron mot kalkavlagringarna och vänta i 5 minuter. Ta en trasa och torka bort avlagringarna.

Allrengöring – T

ea tree-olja och citronjuice har en antibakteriella egenskaper. Vilket gör om du blandar 10 droppar citronjuice med 20 droppar Tea tree-olja i 1 dl vatten så får du det perfekta rengöringsmedlet till att rengöra kakel, köksytor och golv.
Ta bort fläckar – Du gnuggar citron på fläckar som finns på kläder innan du kastar in dem i tvättmaskinen. Tvättar enligt tvättråd. En naturlig fläckborttagning!
Rengöra med citron
En tuffare rengöring – Om du har lite svårare fläckar ka du göra en egen rengöringsvätska av citronskal och vitvinsvinäger. Skala en citron och lägg i vitvinsvinäger och låt stå i minst 10 dagar. Sedan har du en rengöringsvätska som både lukar gott och är mycket effektiv. Det du bör tänka på är att citron har en viss blekande effekt.
För enklare rengöring – Pressa lite citronsaft och blanda med cirka 2 dl vatten. Häll över blandningen i en sprayflaska. Så har du en effektiv spray att torka bord och bänkytor med.
Tvätt fönster – Med en mikrotrasa som är till för fönster och 1 liter vatten blandat med saften från en halv citron så får du dina fönster skinande rena. Torka fönstren med en torr mikrotrasa efter du har sprayat på fönstren. Det går lika bra att använda fast papper så som tidningspapper.

bild-22Putsa mässing eller koppar – Ta skalet från en citronskelettet, det vill säga verken saften eller skalet, salta på det och gnid in det på ljusstakar, brickor, eller annat du har i mässing eller koppar. Torka rent med en trasa. Resultatet blir skinande rent, blankt och fint!
Golv- och möbelpolish – Blanda 1 del citronsaft med 2 delar olivolja. Ta det på en torr trasa på trägolvet eller dina trämöbler. Då försvinner lättare fläckar samtidigt dom du rengör träet.
Rengör skärbrädan – Strö salt, gärna grovt salt, över skärbrädan, pressa över citronsaft och skrubba med sedan saltet med en halva citron. Låt det verka i 5 minuter. Skölj skärbrädan sedan i vatten.
Tvätta mixern – Alla vet hur svårt att det kan vara att rengöra en mixer. Låt därför en citron göra jobbet. Fyll mixern till hälften med varmbild-27t vatten, några droppar diskmedel och citronsaft från en hel citron. Kär mixern några minuter. Häll ut och rengör mixern med rent vatten. Du får en skinande ren mixer!

Att använda ättika

Förhindra trasiga ägg – När du kokar ägg så ett bra tips är att tillsätta en eller två matskedar ättika i vattnet du kokar äggen i.

Få bor deodorantfläckarna – Det är inget vanligt att dina T-shirts eller andra plagg blir missfärgade i armhålorna av deodoranten du använder. Häll då ättika i en sprayflaska och spraya på fläckarna i armhålorna och det är stora chanser att fläckarna försvinner när du tvättar dina plagg nästa gång. Att spraya ättika på senaps- tomatsås- och ketchupsfläckar är detta sättet också effektiv.
Vid halsont – Häll två teskedar ättika i din luftfuktare och du borde få mindre ont i din hals.
Rengöra DVD-skivor – Fukta en mjuk trasa med lite ättika. Torka av dina smutsiga DVD-skivor och du har rädda livet på dina skivor.
bild-23Få bort prislappar och andra klisterlappar – Du vet hur svårt det kan vara få bort prislappar eller andra klisterlappar. Med hjälp av ättika så går det så mycket lättare. Gnid på lite ättika där prislappen eller klisterlappen har suttit. Vänta i 5 minuter. Sedan så torkar du bort klistret med papper eller en trasa.
Slippa myror och spindlar – Spraya ättika där du tror myrorna och spindlarna kommer in eller befinner sig. Sprayen förhindra att de kommer in.

Att använda ättika

Kliande insektsbett – För att få ditt insektsbett att sluta klia så badda med en bomullstuss som är fuktad med ättika på bettet. Så slutar det klia efter en stund. Det går dessutom att rengöra sår på detta vis.
Att nagellacket sitter längre – Börja med att tvätta naglarna med en bomullstuss som du ha blött med ättika innan du börjar måla naglarna. Detta gör att nagellacket sitter kvar länge.bild-25

Frost fria bilrutor – Vill du slippa skrapa dina bilrutor så är det all idé att blanda tre delar ättika och en del vatten på bilrutan. Använd en tvättsvamp när du tar blandningen på dina bilrutor och använd handskar och skydda dina händer.
Få vitare tänder och en bättre andedräkt – Då ska du borsta tänderna med ättika två gånger i veckan. OBS! Var försiktig med mängden ättika. När du gör detta späd ut ättikan med vatten.
Smutsiga grytor – Koka ur grytorna som är rostfria eller av aluminium med 1 dl ättika och 3 dl vatten.
Luktande köksredskap – Späd ut en ½ dl ättika med lika mycket vatten. Skrubba köksredskapen och skölj i hett vatten.
Vittvätt – Vita dukar, lakan och handdukar kan få en gulbrun färgton med tiden, vilket du får bort med 1½ dl ättika i tvättmedlet.
Avkalka kaffekokaren – Använd 1 dl ättika och 6 dl vatten. Kör igenom hälften av blandningen, låt kaffekokaren stå avstängd i 10 minuter och kör igenom resten av blandningen. Skölj ur med rent vatten 3-4 gånger.
Ogräsmedel – Istället för att använda kemikalier kan du använda 1 del ättika och 2 delar vatten som du häller i en sprayflaska och använd på ogräset.

Att använda salt

Rengöring – Salt är det perfekt ”slipmedel” som tillsammans med vatten tar bort fläckar och kladd på bänkskivor, golv med mera. bild-26Dessutom kan du använda salt när du tar bort fläckar i muggar efter te, kaffe och läppstift i muggar. Skulle fläckarna envisas med att sitta kvar, mixa ättika med salt i lika dela och skrubba med grön svamp. Blanda citronsaft och salt för att tvätta bort mögel och rost.
Ohyra – Myror hatar salt, så får du problem med sådana är det bara att strö salt på de områden de finns och de flyr fältet in till grannen istället. Du kan också jaga bort sniglar och annan ohyra med att strö ut salt i trädgården. Salt kan även stöta bort pälslöss hos hundarna. Låt hunden bada i saltvatten helt enkelt.
Bränd mat – Har du råkat bränna fast maten i kastrullen eller stekpannan? Ingen fara, efter att du har skrapat bort så mycket av den brända maten som möjligt, täck med vatten och tillsätt salt (snåla inte), koka upp och fortsätt koka i 20 minuter. Ta kastrullen eller stekpannan bort från plattan och låt stå i 30 minuter innan du till sist skrubbar. Samma sak om din mat ”svämmar över” i ugnen, häll salt över för at stoppa rök och lukt. När ugnen svalnat så är det bara till att torka bort.bild-29

Lukter – För att få bort lukten av till exempel vitlök från händerna, gnugga händerna med citronsaft och salt. Skölj och tvätta av med tvål. Du kan också ta bort lukter från en skärbräda genom att hälla en generös mängd salt direkt på brädan. Gnugga lätt med en fuktig trasa och tvätta i varmt tvålvatten. Stinkande termos blir fräsch om den skakas med salt och varmt vatten.
Tandkräm – Är tandkrämen slut kan du i stället använda salt och bikarbonat till tandborstning, med en droppe pepparmintextrakt om du vill. Doppa tandborsten och borsta tänderna!
forts.

Att använda salt

bild-31Fläckborttagare – Råkar du spilla rödvin på duken, mattan eller annat, häll först på vitt vin och sedan kallt vatten och täck fläcken med massor av salt. Låt torka och dammsug sedan upp. Förhoppningsvis försvinner fläcken. Detsamma gäller för fläckar med blod, ta salt och kallt vatten och gnugga fläcken. Avsluta med att skölja av med tvålvatten.
Insektsbett – Har du blivit biten av en geting, mygga eller en annan insekt ska du direkt hälla vatten och täck med salt. Då kommer smärtan och svullnaden att minska. Dessutom så minskar kliandet också.

Förkylning – Har du i halsen, gurgla med vatten och salt. Är du täppt i näsan? Dra in en låsning med salt och vatten och blås sedan ut saltvattnet!bild-30
Hud och muskler – För att få en mjuk och len hud, häll i en halv kopp havssalt i ditt badvatten. Det mjukar dessutom upp värkande muskler. Salt blandat med olivolja kan du även använda som en Body scrub, för både ansikte och resten av kroppen. Saltbad används på kurorter och i Hollywood som en föryngringsmetod. För att fixa såriga och trötta fötter, så sätt fötterna i ett saltbad med lite bikarbonat i.
Fina handdukar – När du tvättar nya färgade handdukar de första två eller tre gångerna, tillsätt en kopp med salt i tvätten. Saltet gör att färgen kommer att ”fästa” bättre så håller dina handdukar färgen längre. Funkar dessutom även på när du har köpt nya färgglada kläder.
Mat – Salt i vattnet när du kokar mat minskar kokningstiden eftersom salt gör att det blir varmare och dessutom förhöjer det smaken på den maten du kokar. Salt förstärker även sötman när du till exempel kokar majskolvar och varm choklad. Vill du hindra skivad potatis, äpple och päron från att bli bruna. Så lägg de i en skål med lite saltat vatten. Har dina äpplen blivit ”skrynkliga” så kan du även lägga dessa i milt salta vatten så piggnar äpplena till.